



Agenda

5:30 pm – 5:40 pm **W**

WELCOMING REMARKS

Lecture Room (Rm 230), 10 min

France Gagnon, Dalla Lana School of Public Health

5:40 pm - 7:20 pm

KEYNOTE SPEAKERS

100 min

<<*Title goes here*>> (15 + 10 min)

Peter C. Goodhand, The Global Alliance for Genomics and Health

Research platforms that link "omics" to biobank data – opportunities in Ontario (15 + 10 min)

Thomas J. Hudson, Ontario Institute for Cancer Research

The potential for research using electronic medical records in Ontario (15 + 10 min)

Rick Glazier, Primary Care and Population Health Program, ICES

<<Title goes here>> (15 + 10 min)

Astrid Guttmann, Health System Planning and Evaluation Program, ICES

7:20 pm - 7:30 pm

DISCUSSION

10 min

7:30- pm – 9:30 pm

BUFFET DINNER & CASH BAR

Atrium, Dining and Tea Area, 120 min

8:00 am - 9:00 am

BREAKFAST

Atrium, Dining and Tea Area, 60 min

9:00 am - 10:20 am

SESSION 1

Lecture Room (Rm 230), 80 min

Welcome and Introduction

Prabhat Jha, Dalla Lana School of Public Health (5 min)

Cancer Pharmacogenetics, (5 + 5 min)

Geoffrey Liu, Princess Margaret Cancer Centre

Software for the Clinical Implementation of Pharmacogenomic Testing, (5 + 5 min)

Ron Ammar, University of Toronto, Donnelly Centre for Cellular and Biomolecular research

UTOPIAN, (5 + 5 min)

Frank Sullivan, Dept. of Family & Community Medicine and Dalla Lana School of Public Health

The Canadian Primary Care Sentinel Surveillance Network (CPCSSN): Canada's primary care EMR data repository, (5 + 5 min)

Michelle Greiver, University of Toronto, Dept. of Family and Community Medicine

Capturing Well-Structured Patient Data in 5 Minutes (Not Including Questions), (5 + 5 min) Michael Brudno, University of Toronto, Dept. of Computer Science

Ontario DCIS Cohort, (5 + 5 min)

Eileen Rakovitch, Odette Cancer Research Program, Sunnybrook Research Institute

Medsavant: Database and Search Engine for Genetic Variants, (5 + 5 min)Marc Fiume, University of Toronto, Dept. of Computer Science

10:20 am - 10:40 am **BREAK & NETWORKING**

Atrium, Dining and Tea Area, 20 min.

10:40 am - 12:10 pm **SESSION 2**

Lecture Room (Rm 230), 90 min

Public Perceptions on Secondary Use of Health Information and Biological Samples for Research and Planning, (5 + 5 min)

Don Willison, Dalla Lana School of Public Health, and Institute for Health Policy, Management and Evaluation

A Tale of Two Linkages (5 + 5 min)

Laura Rosella, Dalla Lana School of Public Health

Modelling Health Trajectories and Impact on Prevention Programs, (5 + 5 min)Laurent Briollais, Lunenfeld-Tanenbaum Research Institute

The Connaught Global Challenge Opportunity: The GEMINI program, (5 + 5 min)**Jennifer Gommerman,** University of Toronto, Dept. of Immunology

Exposome: Looking at the Air Pollution Exposure of Populations Through the Lens of Individuals, (5 + 5 min)

Greg Evans, University of Toronto, Dept. of Chemical Engineering and Applied Chemistry

Friday, July 4, 2014

Agenda

Disease Mapping With Messy Data, (5 + 5 min)

Patrick Brown, Cancer Care Ontario

Big Data for Public Health - Prospects for Ontario, (5 + 5 min)

John McLaughlin, Public Health Ontario

Big Data at PHO: Infectious Diseases, (5 + 5 min)

Natasha Crowcroft, Public Health Ontario

Classification Algorithms in Global Mortality, (5 + 5 min)

Peter Miasnikof, St. Michael's Hospital and Dalla Lana School of Public Health, University of

Toronto, Toronto, Ontario, Canada

12:10 pm - 1:30 pm

LUNCH & NETWORKING

Atrium, Dining and Tea Area, 80 min

1:30 pm - 3:00 pm

SESSION 3

Lecture Room (Rm 230), 80 min

Causal Inference and Observational Studies – The Role of the Propensity Score, (5 + 5 min) **Peter Austin**, Institute for Clinical Evaluative Sciences (ICES)

Using Primary Care EMR Data for Secondary Purposes and the Need for Text Mining, (5 + 5 min) **Karen Tu**, Institute for Clinical Evaluative Sciences (ICES) and University of Toronto, Dept. of Family and Community Medicine

The Cancer Genome Collaboratory, (5 + 5 min) **Lincoln Stein**, Ontario Institute for Cancer Research

Visual data mining in integrative cancer informatics, (5 + 5 min) **Igor Jurisica**, Princess Margaret Cancer Centre, University Health Network

Benchmarking & Cancer, (5 + 5 min)

Paul Boutros, Ontario Institute for Cancer Research

One Genome, Many Epigenomes, Machine Learning, (5 + 5 min)

Michael Hoffman, Princess Margaret Cancer Centre

Understanding Human Gene Regulation and Disease With Comparative Genomics, (5 + 5 min) **Michael Wilson**, The Hospital for Sick Children Research Institute

Machine learning for biological and clinical data to impact patient care **Quaid Morris**, Centre for Addiction and Mental Health

Integration of Functional Data With Genetic Association Data, $(5+5\,\mathrm{min})$

Jo Knight, Centre for Addiction and Mental Health

3:00 pm - 3:30 pm

DISCUSSION AND CLOSING REMARKS

90 min

Prabjat Jha, Dalla Lana School of Public Health

Peter Goodhand, The Global Alliance for Genomics and Health

3:30 pm ADJOURNMENT